Ashura – Den tionde dagen i Muharram

Ashura översätts till ”den tionde” på arabiska, det vill säga den tionde dagen i Muharram, den första månaden i den islamiska (Hijri) kalendern. För många är det mer än så. Det är inte bara ett ord eller en dag. Det är ett kort ögonblick i tiden som förändrade historiens gång så drastiskt att miljoner människor gråter och sörjer till minne av den dagen.

För mer än 1300 år sedan red Hussain (as), barnbarnet till profeten Muhammed (as), med sin familj och armé till Kufa, Irak, efter att folket i staden vädjade till honom att rädda dem från deras kalif Yazid I:s förtryck. Under resan blev hans karavan stoppad och omdirigerad till Karbala, Irak. Där nekades han och hans familj tillgång till vatten (i den stekheta öknen) i tre dagar. Efter ett långt dödläge kom order från Yazid att döda Hussain och hans folk. Yazids armé gjorde just det, mördade 72 av dem och tog de kvinnor och barn de inte hade dödat som fångar.

Hussain var den sista som stod kvar, den ensamma martyr, och den som stod upp mot orättvisa trots att han visste att det skulle innebära hans död. Hans mod var inte för honom själv, utan för den sanna religionen islam. Ashura är inte bara den tionde dagen i Muharram, det är ett arv.

Idag minns vi honom i allt vi gör, för utan honom skulle islam ha gått under under den korrupte Yazid. Varje år, på den första dagen i den islamiska kalendern, börjar sorgeprocessen. De största minnesstunderna äger rum under dessa dagar. Varje dag sörjs en annan martyr från de som stod vid Hussains sida. På den sista dagen, Ashura, sörjer vi Hussain. Hans historia berättas medan miljontals människor världen över gråter. I Irak besöker miljoner hans helgedom för att visa sin respekt. Från Dearborn, Michigan, till Kano, Nigeria, hålls processioner till hans minne.

Dagen för Ashura börjar som vilken annan dag som helst i den sorgliga månaden Muharram, med människor klädda i svart som tar sig till en majlis (sammankomst) för att delta i minnet av Hussain. Hans historia berättas då, människor gråter, de deltar i latmiyes (elegi där man slår sig på bröstet i sorg), och bön hålls. Det rekommenderas att människor fastar fram till middagstid, ungefär den tid då Hussain mördades. För många är deras sorg inte bara över Hussains martyrdöd, utan också en påminnelse om de grymma morden i dagens värld. Hussains anhängare har blivit förföljda sedan den dagen. Det är därför Ashura är så viktig, eftersom den ständigt upprepar sig i historiens ögonblick.

Alla som står upp mot orättvisa tar Hussains ställning.

Ashura kan aldrig glömmas och kommer aldrig att glömmas eftersom det påminner oss om vad verklig förtryck och orättvisa är, och ger oss modet att försöka upprepa vad Hussain gjorde, varje dag. Från Martin Luther King Jr., till Gandhi, Mandela och Malala Yousafzai, har människor från alla hörn av historien och nutiden tagit Hussains ställning. De flesta inser inte vilken ställning de tar, men som Gandhi en gång sa: ”Jag lärde mig från Hussain hur man blir felbehandlad och vinner, jag lärde mig från Hussain hur man uppnår seger medan man blir förtryckt.”

Från Martin Luther King Jr., till Gandhi, Mandela och Malala Yousafzai, har människor från alla hörn av historien och nutiden tagit Hussains ställning. De flesta inser inte vilken ställning de tar, men som Gandhi en gång sa: ”Jag lärde mig från Hussain hur man blir felbehandlad och vinner, jag lärde mig från Hussain hur man uppnår seger medan man blir förtryckt.”

Hussain och Ashura är inte bara en berättelse för shiamuslimer, de är en berättelse för mänskligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait